Profesori de poveste

O serie de povești care îi celebrează pe profesorii parteneri din programul Caleidoscop, culese din cele 20 de județe în care suntem prezenți.

Back

Noi nu predăm doar unor copii, predăm unor suflete

Valentina Vali Costea Profesoară de științe socio-umane, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci, județul Galați

Doamna Costea Valentina Vali este profesoară din 2007, imediat după ce a absolvit Facultatea de Filosofie la Iași și predă științe socio-umane (în special logică, psihologie și educație antreprenorială) la Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci, județul Galați.

Colegiul are profil tehnologic, este încadrat în top 3 licee din oraș și are o comunitate de aproape 1000 de elevi. Majoritatea acestora provin din mediul rural, iar ei sunt tot mai atrași să vină la CNAE Tecuci deoarece “la noi s-a schimbat climatul foarte mult, ne-am dotat și din punct de vedere tehnologic, am participat la programe Erasmus, am desfășurat multe proiecte, iar acest lucru ne face o reclamă foarte bună în rândul tinerilor.

Elevii mei au fost principala sursă de inspirație, iar toate acestea m-au făcut să mă perfecționez poate mai bine decât au făcut-o examenele pe care le-am dat pentru obținerea tuturor gradelor didactice.

Valentina Vali Costea, profesoară de științe socio-umane

Din statisticile care există la nivelul liceului, mulți dintre elevi provin din familii cu probleme financiare și sociale. “Preponderent avem elevi navetiști și ar trebui apreciați acești copii nu numai pentru efortul de a învăța, ci și pentru efortul de a face zilnic naveta, indiferent de condiții.”

Dar și colegiul, care deține o seră și o livadă, dorește să îi stimuleze pe tineri și să le ofere oportunități de învățare corelate cu realitatea: 

Investim foarte mult pentru dezvoltarea părții agricole, urmează chiar să achiziționăm un simulator pentru agricultură. Elevii noștri vor să facă agricultură, dar merg spre partea aceasta, tehnologizată. Proiectele pe care le derulăm în școală fac mai atrăgător acest domeniu: ei merg în ferme, sunt duși la antreprenori care lucrează în agricultură, ca să vadă exact ce se întâmplă în realitate. 

Pe lângă simulatorul care le va arăta elevilor cum se lucrează câmpul cu un tractor, vrem să mai modernizăm și sera și livada. Produsele pe care le obținem din seră și livadă le valorificăm, iar acest lucru ne face să fim apreciați în mediul din orașul nostru. Cu fondurile astfel obținute ne propunem, de exemplu, să dotăm clasele cu table interactive. Putem preda astfel noțiuni de antreprenoriat aplicat chiar pe modelul liceului nostru.”

Dar cum a ajuns doamna profesoară Costea să predea noțiuni de antreprenoriat? “Mult timp am dorit să urmez Academia Forțelor Terestre de la Sibiu și să devin ofițer, dar am dat admitere la Facultatea de Filosofie din Iași. Când am absolvit, m-am hotărât să intru în învățământ și mi-am dat seama că aceasta este singura opțiune, nu m-aș mai fi văzut în altă parte. Viața m-a adus în mijlocul copiilor.”

De atunci, din primii ani, doamna Costea a muncit foarte mult și continuă să o facă, căpătând astfel foarte multă experiență. “Este un mediu profesional dificil, trebuie să demonstrezi în permanență elevilor, părinților, colegilor că locul tău este la catedră și că ai ce să-i înveți pe copii.

De la an la an am încercat să devin mai bună, pentru că am simțit că prin elevi pot să-mi adaptez lecțiile, să le fac mai frumoase, mai atractive. “Elevii mei au fost principala sursă de inspirație, iar toate acestea m-au făcut să mă perfecționez poate mai bine decât au făcut-o examenele pe care le-am dat pentru obținerea tuturor gradelor didactice.

Doamna profesoară a încercat să se apropie de elevi și ca om, dar și prin intermediul materiilor pe care le predă. La psihologie, de exemplu, a adaptat lecțiile în funcție de nevoile emoționale ale tinerilor, a făcut diverse exerciții și aplicații prin care să își poată spune problemele cu care se confruntă, iar lucrurile au început să curgă natural la un moment dat. Astfel, o lecție se transformă într-una de succes atunci când elevii sunt alături de profesor, îl completează și devine o colaborare, nu numai o participare.

“Am căutat mereu sa-i observ pe copii, să văd ceea ce au nevoie, iar mulțumirea mea nu vine din notele pe care le pun, ci din faptul că ajut, că pot să contribui la formarea caracterelor lor, la schimbarea unor atitudini. Noi nu predăm doar unor copii, noi predăm unor suflete. Ei sunt flămânzi de a fi iubiți, acceptați, plăcuți și ar trebui și noi, ca profesori, să avem calitatea de a le hrăni aceste nevoi emoționale.”

Provocarea zilnică, așa cum o vede doamna profesoară, este aceea de a-l aduce pe elev în ora ta – nu numai fizic, ci și intelectual, emoțional, de a-l face să participe activ, de a acoperi nevoia de cunoaștere, de a face fiecare oră mai bună pentru el. Provocarea vine din partea de formare a elevilor, nu numai din cea de informare a acestora.

Doamna Costea consideră că munca cu elevul se schimbă în permanență, trebuie să te adaptezi mereu, iar acum profesorii trebuie să facă față unor elevi cu nevoi digitale foarte ridicate. În acest context, rolul profesorului este acela de a-l ghida pe elev, de a fi acolo atunci când are nevoie de tine, de a-i insufla valori, de a fi printre tineri.

La exercițiul nostru de imaginație, în care resursele ar fi nelimitate, doamna profesoară ne-a răspuns că în primul rând ar investi în copii, deoarece aceasta este cea mai bună investiție și i-ar trimite în excursii, tabere, schimburi de experiență, ar acoperi nevoile financiare stricte ale elevilor, acolo unde este nevoie, iar apoi s-ar ocupa și de dotările din liceu.

Iar dacă ar fi să ofere un sfat către cei care ar dori să se îndrepte spre cariera didactică, acesta ar fi să aleagă cu inima, gândindu-se în același timp ce plus valoare pot să aducă în meseria pe care și-o aleg, deoarece în acest domeniu „ formula de succes este: Educație = formare + informare”

Acest interviu a fost realizat de către Mădălina Lescai, Coordonator Parteneriate Instituționale în programul Caleidoscop, ca parte din proiectul Profesori de poveste, o serie de 20 de articole despre profesorii parteneri ai programului.

Harta Poveștilor

Zilele noastre poartă pata de culoare a interacțiunilor cu profesorii parteneri, așa că pe măsură ce articolele vor fi publicate, din ce în ce mai multe județe vor fi colorate cu albastrul Caleidoscop, dezvăluindu-și povestea.

Annual Report 2023