Profesori de poveste

O serie de povești care îi celebrează pe profesorii parteneri din programul Caleidoscop, culese din cele 20 de județe în care suntem prezenți.

Back

Ce au în comun Filosofia și Dreptul?

Constantin Balica Profesor de științe socio-umane și director al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Corabia, județul Olt

Primii ani de școală l-au găsit în mediul rural, apoi a urmat  liceul pe care l-a început la Băilești și l-a terminat la Craiova, obținând o diplomă de electromecanic reparare locomotive. Printr-o schimbare de macaz, s-a hotărât să dea la Facultatea de Sociologie și Filosofie, iar de aproape 24 de ani, de când a absolvit, domnul Balica este profesor la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Corabia, unde în ultimii 2 ani a preluat și funcția de director. Și pentru că și-a propus să nu iasă la pensie, între timp a terminat și Facultatea de Drept pentru că își dorește ca la un moment dat să încerce și o profesie liberală.

Comunitatea din Corabia nu este foarte mare, însă liceul are 900 de elevi care vin din oraș și din 10 comune alăturate. Mulți dintre acești copii au părinții plecați în străinătate, din cauza lipsei locurilor de muncă. Este o școală eterogenă, iar atuul cadrelor didactice de aici este adaptarea discursului în funcție de specificul fiecărei clase.

Cariera pedagogică nu a fost un vis din copilărie, așa că în primii ani de profesorat a mai avut momente când a dorit să abandoneze acest drum, dar, așa cum i-a spus o doamnă care i-a fost profesoară iar acum îi este colegă, “dacă rămâi în învățământ, e ca un microb pe care îl iei și apoi nu îți mai dorești să pleci.”

Iar domnul Balica s-a hotărât: va rămâne în învățământ atâta vreme cât va fi o distanță mică  între el și copii, deoarece dacă nu reușești să creezi acea relație de apropiere cu elevul, te duci degeaba la catedră.

Se consideră un profesor care se înțelege foarte bine cu elevii, iar acest lucru se datorează probabil și faptului că dincolo de materiile pe care le predă, a vrut să le aducă și activități care să le creeze copiilor amintiri. A ales să coordoneze trupa de teatru a liceului, iar pe lângă experiența în sine, copiii au fost atât de buni, încât au câștigat Marele Premiu la un festival internațional.

Rolul unui profesor este, în opinia dânsului, să îl ajute pe copil să descopere domeniul pe care îl predă și de aceea o oră de succes este cea în care se vede că elevul este atent, pune întrebări, înțelege și poate să folosească informațiile pe care le-a aflat.

Cele mai mari mulțumiri de până acum? Sunt două, care se află pe același loc: a avut olimpici care au ajuns la faza națională, dar, la fel de important, a avut și copii care au fost pe punctul să renunțe la școală, au revenit și au reușit să termine.

Dacă ar fi să dea un sfat cuiva care se gândește să înceapă cariera didactică, i-ar spune să se gândească bine (e de înțeles, având în vedere că domnul Balica predă filosofia 🙂 ) dacă este suficient de deschis să accepte omul nou de acum, deoarece învățământul este domeniul în care se lucrează cel mai mult cu oamenii, dincolo de specializarea pe care o are fiecare.

Răspunsul la întrebarea din titlu este domnul profesor Constantin Balica: inițial a ales să se îndrepte spre filosofie deoarece îi plăcea mai mult să scrie decât să interacționeze cu oamenii, însă viața i-a demonstrat că este un om menit să îi ajute pe alții, acum din rolul de profesor și poate, pe viitor, și din postura de avocat.

Acest interviu a fost realizat de către Mădălina Lescai, Coordonator Regional în programul Caleidoscop, ca parte din proiectul Profesori de poveste, o serie de 20 de articole despre profesorii parteneri ai programului.

 

Harta Poveștilor

Zilele noastre poartă pata de culoare a interacțiunilor cu profesorii parteneri, așa că pe măsură ce articolele vor fi publicate, din ce în ce mai multe județe vor fi colorate cu albastrul Caleidoscop, dezvăluindu-și povestea.

Annual Report 2022