Profesori de poveste

O serie de povești care îi celebrează pe profesorii parteneri din programul Caleidoscop, culese din cele 20 de județe în care suntem prezenți.

Back

Adevărul trăit prin ochii copiilor

Daniela Gavril Profesoară de matematică, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, județul Vrancea

600 de elevi de gimnaziu și liceu provenind din satele din tot bazinul Șușiței, un afluent al râului Siret, vin zilnic la cursuri la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, județul Vrancea. Mai mult de jumătate dintre aceștia fac naveta. 

Unul dintre profesorii dedicați care sunt alături de copiii și tinerii din acest liceu este și doamna profesoară de matematică Daniela Gavril. 

Cum ați ales această profesie?

Am urmat cursurile Facultății de Matematică, inspirată fiind de profesorul de matematică din școala gimnazială, care îmi spunea “colega”. Pentru copilul de atunci a fost o mândrie ca un profesor să îmi acorde atât de multă încredere și, motivată de acest lucru, am ales la rândul meu să devin profesor de matematică, pentru a fi o inspirație pentru copii.

Cu o experiență de 23 de ani la catedră, doamna profesoară vorbește despre echipa din care face parte cu mândrie.

Am crescut alături de colegii mei, ceilalți profesori din liceu, și împreună suntem o echipă tânără care și-a propus să ducă educația la un alt nivel, pentru că noi credem că școala trebuie să fie în primul rând dinamică. Dinamică și flexibilă, să ne putem plia pe tot ce înseamnă nou.

Daniela Gavril, profesoară de matematică

Doamna profesoară este și consilier educativ în liceu și din acest rol consideră că este important să aducă programe, proiecte, activități care să îi împlinească pe elevi și pe partea non-formală, în afara orelor de curs. Iar liceul din Panciu are o gamă extraordinar de diversificată de activități: școală eTwinning, proiecte Erasmus, cor, trupă de teatru, echipă de majorete, club de robotică (pe care chiar dânsa îl coordonează și în cadrul căruia e mare bucurie zilele acestea deoarece au câștigat grantul de 5.000 de euro de la First Tech Challenge de la Nație prin Educație) și chiar un… – sigur nu vă așteptați la așa ceva – …observator astronomic în curtea liceului.

„Ne interesează să aducem spre copii experiențe de calitate, de actualitate, tot ce poate să însemne un plus-valoare.”

Care este perspectiva dumneavoastră asupra rolului unui profesor?

Profesorul trebuie să fie apropiat de elevi, aceștia să găsească în cadrele didactice sprijin, deschidere și parteneri de discuție. Ca profesor trebuie să fii o persoană plăcută, conectată la elevi, pentru că altfel va fi greu pentru copil să vadă frumusețea obiectului pe care îl predai.

Chiar dacă în ziua de astăzi profesorul este văzut ca purtând diverse pălării de la cea de asistent medical, la psiholog, paznic, birocrat, asistent social, îmi doresc șă nu fie uitat rolul principal, acela de mentor și formator pentru copii. Sunt momente în care simt că este copleșitor să ai atâtea roluri, însă viața lângă copii te remontează, când spui că iți este greu, te duci in mijlocul lor și te încarci de energie.

Despre sine spune că este un profesor corect, care privește ochii copiilor atunci când vorbește despre matematică, această știință permanentă și universală pe care caută mereu să o prezinte ancorată în realitate.  

Cum încurajați curiozitatea copiilor?

Mie îmi place tehnologia, folosim la ore telefonul, tabla interactivă. Copiii folosesc softuri educaționale, jocuri cu probleme de matematică și nu le vine să creadă că unele sunt realizate de foști elevi ai liceului.

Dacă resursele nu ar fi o problemă, mi-aș dori să….

… pot să dotez școala cu tot ce este actual, pentru că elevii trebuie să aibă la îndemână lucruri care să le trezească curiozitatea, le-aș crea un loc în care să se relaxeze, să poată fi liberi să inițieze diverse activități, cluburi, iar școala să le poată pune la dispoziție materialele și spațiul necesar.

Aș avea grijă însă și de sănătatea lor fizică deoarece am observat că au un comportament alimentar dereglat, posibil și din cauza faptului că fac naveta și mănâncă și ei ce pot pe drum – aș înființa o cantină și un bazin de înot, ca să poată avea o alimentație sănătoasă și acces la activități sportive.

Ce sfat ați da unui tânăr la început de drum?

Nu prea îmi place să dau sfaturi, dar le spun liceenilor care îmi mărturisesc că se gândesc să devină profesori că acesta este un drum care nu este ușor, dar este foarte frumos. A fi profesor este o muncă continuă, în care trebuie să înțelegi că ai în mâini destinul unor copii și trebuie să reușești să dai ce-i mai bun, să fii cel mai bun în fața lor.

Acest interviu a fost realizat de către Mădălina Lescai, Coordonator Parteneriate Instituționale în programul Caleidoscop, ca parte din proiectul Profesori de poveste, o serie de 20 de articole despre profesorii parteneri ai programului.

Harta Poveștilor

Zilele noastre poartă pata de culoare a interacțiunilor cu profesorii parteneri, așa că pe măsură ce articolele vor fi publicate, din ce în ce mai multe județe vor fi colorate cu albastrul Caleidoscop, dezvăluindu-și povestea.

Annual Report 2022